Installatie en onderhoud tips voor vloerverwarmingssystemen

Waar dient u rekening mee te houden tijdens en na de installatie.

Het installeren en onderhouden van vloerverwarmingssystemen vereist zorgvuldige planning en aandacht voor detail om ervoor te zorgen dat het systeem efficiënt werkt en lange tijd meegaat. Hier zijn enkele tips voor zowel de installatie als het onderhoud van vloerverwarmingssystemen:

Installatietips:

 1. Professionele installatie: Het is sterk aanbevolen om een professionele installateur in te schakelen met ervaring in vloerverwarmingssystemen. Het juist leggen van de leidingen en het correct aansluiten van het systeem zijn cruciaal voor de efficiënte werking.
 2. Isolatie: Zorg voor goede isolatie onder het vloerverwarmingssysteem om warmteverlies naar de onderliggende verdieping te minimaliseren. Dit verhoogt de efficiëntie van het systeem en verlaagt de operationele kosten.
 3. Vermogensberekening: Laat een warmteverliesberekening uitvoeren om het benodigde vermogen van het vloerverwarmingssysteem te bepalen. Dit voorkomt overdimensionering of onderdimensionering van het systeem.
 4. Buizenlay-out: Zorg voor een gelijkmatige verdeling van de buizen over het vloeroppervlak. De exacte lay-out hangt af van de te verwarmen ruimte en het type buis dat wordt gebruikt.
 5. Buisafstand: Houd rekening met de aanbevolen buisafstand op basis van het vermogen van het systeem en het type vloerbedekking. Een te kleine afstand kan leiden tot oververhitting en schade aan de vloer.
 6. Vloerbedekking: Verschillende soorten vloerbedekking hebben verschillende thermische weerstanden. Zorg ervoor dat de totale weerstand van de vloerbedekking binnen aanvaardbare grenzen blijft om de efficiëntie van het systeem te behouden.

Onderhoudstips:

 1. Regelmatig onderhoud: Voer periodiek onderhoud uit volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Dit kan het controleren van de druk, het doorspoelen van het systeem en het controleren op lekken omvatten.
 2. Lekdetectie: Houd de vloer en het gebied rond de vloerverwarming in de gaten op tekenen van lekkages, zoals vocht of temperatuurverschillen. Lekkages kunnen leiden tot energieverlies en schade aan de vloer.
 3. Waterkwaliteit: Zorg voor hoogwaardig water in het systeem om afzettingen en corrosie te voorkomen. Gebruik indien nodig een waterbehandelingssysteem om de waterkwaliteit te verbeteren.
 4. Pomp en regeling: Controleer regelmatig de werking van de circulatiepomp en de temperatuurregelaars. Zorg ervoor dat ze goed functioneren en de gewenste temperatuur handhaven.
 5. Filters: Als uw vloerverwarmingssysteem filters heeft, controleer en reinig of vervang ze volgens de instructies van de fabrikant.
 6. Professionele inspectie: Overweeg om periodiek een professionele inspectie te laten uitvoeren om eventuele problemen vroegtijdig te identificeren en aan te pakken.

Door aandacht te besteden aan zowel de installatie als het onderhoud van uw vloerverwarmingssysteem, kunt u zorgen voor een efficiënte werking en een langere levensduur van het systeem. Raadpleeg altijd de specifieke richtlijnen van de fabrikant voor uw systeem, omdat deze kunnen variëren afhankelijk van het type vloerverwarmingssysteem dat u hebt geïnstalleerd.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen, neem vrijblijvend contact met ons op.

Tips voor vloerverwarmingssystemen via De Visser Installatiebedrijf

Meer berichten